Eldste klubb og bane i Norge

Den eldste golfklubben i Norge nærmer seg 100 år med stormskritt. Det er under 10 år igjen til det skal skje. 2024 er året som er jubileum for Oslo Golfklubb som har tilhold ute på Bogstad ved Bogstadvannet utenfor Oslo. Året etter er Norges første golfbane også 100 år. Og det er da selvfølgelig Bogstad golfbane. Det er en sannhet med modifikasjoner da banen er blitt oppgradert og flyttet i løpet av de årene.

Første golfklubb

Oslo golf klubb er altså Norges eldste golfklubb og ble etablert i 1924. Det var en skipsreder ved navn Halle som kom tilbake til Norge igjen etter flere år utenlands og han brakte med seg spillet tilbake til gamlelandet. Klubben ble grunnlagt og arbeidet med å få bygd en bane startet direkte. Året etter åpnet Bogstad Golfbane. Krigen var hard for banen og tyskerne satte opp flere brakker som ødela banen. Etter krigen fant de frem til nye områder og banen ble bygget opp igjen der den ligger i dag ved Ankerveien.

Det tidligere klubbhuset i låven på Bjerkodden brant også ned under krigen. Men dagens klubbhus var allerede satt opp før krigen og overlevde de harde årene.

Etter ombygningen av banen i perioden 2007 til 2009 har banen fått utrolig bra og meget høy standard. Banen får skryt for å være på minst like høyt nivå som mange av de banene som blir benyttet under proffenes turneringer. PGA eller LPGA. Spillere og trenere på proft nivå har bekreftet det ved flere anledninger siden nyåpningen.

Forbundet

Oslo GK var også de som grunnla Norsk Golf forbund eller Norges Golf Forbund som det heter i dag. Men de var ikke alene om dette. Siden de hadde startet opp så var det også kommet til 3 andre klubber med baner. Bergen Golf klubb, Borregaard Golf klubb i Sarpsborg og Høsbjør Golf Klubb. I forbundets første år var det stort sett Oslo klubben som var forbundet – i hvert fall lederen av forbundet. Nå i dag er forbundet et stort forbund og har mange medlemmer de jobber for i alle aldre.

Høsbjør Golf Klubb ble etter hvert slått sammen med Elverum Golf Klubb og dannet Hedemarken Golf Klubb. Den igjen gikk konkurs og ble restartet som Elverum Golf klubb igjen i 1993. De andre nevnte klubbene eksisterer i dag under sine originale navn.

Borregaard Golf klubb er 90 år i år og er med det landets nest eldste klubb. Bergen Golf Klubb fyller 80 år i år, så de er også en gammel og ærverdig klubb.

Utviklingen

Siden disse fire klubben ble åpnet har utviklingen vært nærmest eksplosiv frem til i dag. Fra kun få medlemmer til i dag med mange ti tusener av medlemmer. Langt over 100 000 faktisk.

Antallet klubber har også økt en liten smule kan man si – fra de fire omtalte til rundt 200 klubber på landsbasis.

Med stort og smått så finnes det over 150 golf baner i Norge i dag. Da er det medregnet både 6, 9 og 18 hulls baner.