Forskjellige konkurransetyper i golf

Golf er en sport som har blitt mer og mer populær de senere tiårene. Men det er fortsatt mange som ikke kjenner til sporten annet enn at det er slag på en ball fremover mot et hull. I det hullet pleier det stå en pinne eller et flagg for å markere hvor dette er. For det er ganske mange meters avstand man starter å spille.

Greit nok å slå ballen fremover og at den skal ende i det hullet der fremme. Men det finnes forskjellige måter å komme dit på. Altså forskjellige former for konkurranser.

Forskjellige konkurranser

Det er mange varianter av muligheter for spill og konkurranse ute på golfbanen. Det er egentlig bare din egen fantasi som setter en stopper for de forskjellige mulighetene. Men det finnes selvfølgelig et oppsett av faste konkurransetyper. Noen av de mest vanlige man kommer ut for er;

Matchspill – Det er spill om hvert hull

Slagspill – Her spilles om det totale antall slag på en full runde rundt banen. Kan også gjelde for flere runder.

Lag:

Singel – Du spiller alene og egen ball.

Par- Dere er to og spiller med felles ball, eller hver sin.

Lag- Dere er flere enn to, og spiller med minst to baller.

Her tar vi for oss et par av de mest vanlige konkurranse-typene i golf, man skulle kanskje tro at det er bare en måte å spille golf på, men dette er feil, det finnes mange varianter, og her er noen få av dem: (Og i tillegg kommer alle de forskjellige variantene av golf som spillere avtaler seg imellom og ikke er på det offisielle programmet. Det er helt vanlig å ha forskjellige konkurranser og veddemål spillere imellom ute på banen)

Slagkonkurranse, dette er den mest kjente og vanlige golfen. Her spiller man golf og det totale antall slag avgjør vinneren – «vanlig» golf med andre ord. Varianter her er med og uten handicap.

Foursome, spilles to mot to med en felles ball til hvert par. Parene på hver side slår annenhver gang og skal ha annethvert utslag også.

Nassau, her er det 3 poeng og hente. Best av 9 første og siste, og totalt.

Scramble er et spill for 2,3 eller 4 per lag. Her slår alle ut fra utslagstedet, og dermed velger laget det beste utslaget og fortsetter spillet hvor den landet, her ifra slår alle innenfor en køllelengde av ballen, og fortsetter med samme prosedyre som fra utslaget. Dette er et sosialt spill, og er godt egnet for nybegynnere i golf. Det kan også reguleres med gjennomsnitt handicap, og annen måte er at alle spillere må ha et visst antall tellende slag.

Texas scramble er en modifikasjon. Personen med lavest handicap må ha minimum 4 utslag, neste 3 osv… til høyest handicap med minst 1 utslag. Eieren av ballen som slo ut får ikke lov til å slå, og slik fortsetter det inn til greenen. Her slår alle som vanlig igjen.

Flaggkonkurranse, dette er en konkurranse der du spiller helt til du går tom for slag (par + handicap) og den som kommer lengst har vunnet.