Golf er blitt allemannseie

Golf er en idrett som er på full fart inn i den norske folkesjelen. Denne sporten kommer opprinnelig fra Skottland, men har fått fotfeste i land over hele verden. Årsaken er selvsagt at denne sporten passer for de fleste, nesten uansett funksjonsnivå, samtidig som den utfordrer spilleren mentalt. Golf handler ikke bare om å slå en ball, men også om å vurdere hvor hardt man må slå, nøyaktig hvor man skal treffe ballen for å få den til å gå dit man vil og mye annet. Det er nok denne gode kombinasjonen, tilgjengelighet for alle og mentale utfordringer som har gjort sitt til å gjøre golfen til allemannseie.

Myke, men presise bevegelser

Noe av det første man lærer på golfbanen er at man skal ha myke bevegelser, ikke bare slå hardt. Dette er en relativt uvant bevegelse for folk flest i begynnelsen. Derfor ser man at nybegynnere ofte slår hull på gressplenen. De slår for hardt og treffer derfor gresset og ikke ballen. Selv om de treffer ballen så triller den sjelden langt. Presisjon slår alltid kraft på golfbanen.

Selvsagt så holder det ikke å bare dytte ballen forsiktig. Man må også bruke muskelkraft i rett øyeblikk og i rett vinkel. Når man får til denne kombinasjonen så er det som å vinne en topp premien i ditt lokale lotteri, eller å vinne den progressive enarmet banditt jackpotten! Slaget havner der du vil på banen.

Myke, men presise bevegelser

Å bevege seg rundt på banen

En golfbane har mange hull, noe som kan bety at man bruker en time eller mer rundt banen. Noen velger å bruke en liten golfbil for å komme seg rundt på banen. Dette kan være praktisk hvis man har vanskelig for å bevege seg eller hvis man rett og slett er sliten. For andre så kan det å gå rolig fra hull til hull være akkurat det man trenger for å få litt trening, men ikke for mye.

Mange synes det er svært sosialt å bevege seg rundt på banen sammen med andre. Man småprater, slår noen slag og spiser gjerne litt mat etterpå. Takket være golfbiler og gode stier så kan et lag gjerne bestå av noen som kan bevege seg lett og noen som er avhengig av hjelp. Dette er unikt med golf og er nok en viktig grunn til at golf er blitt så populært.

Norge og golf

Norge og golf

Den moderne golfen innebærer at man har lange og relativt flate gressflater. Faktisk er kvaliteten på gressplenen så viktig at man kan utdanne seg til å bli ansvarlig for gresset på golfbanen. Dette viser hvor viktig underlaget er.

Ulempen med dette er at det norske klimaet ikke alltid er så tilgivende når det kommer til gress og vekster. Derfor var det lenge store utfordringer med å få etablert golfbaner i Norge.

Vi har også en utfordring knyttet til å finne egnede steder for å ha golfbaner. Vi er et lite land og har en forholdsvis liten landmasse. Golfbaner tar opp mye plass og dette er plass som ikke kan brukes til noe annet. Turstier og friluftsområder blir borte hvis man anlegger en golfbane.

Men man får mye igjen for innsatsen. Golfbanen trekker folk til området og det skapes et sosialt miljø rundt denne.

Golfklubber

Selv om golf er allemannseie så er det dyrt å drive og vedlikeholde en golfbane. Derfor må det være en struktur rundt golfbanen i form av en forening eller en klubb. Før var det dyrt å bli medlem av en slik klubb. Dette gjorde at mange så på golf som en rikmannssport. Man måtte ha penger for å spille.
Dette stemmer heldigvis ikke lenger. Nå kan selv folk med en beskjeden inntekt få et medlemskap i en lokal golfklubb. Selve utstyret koster fremdeles relativt mye, men klubbene har også gjort det enklere for spillere å låne utstyr i klubben. Dette hjelper også med å holde utgiftene nede for den enkelte spilleren. Fordelen er selvsagt at golfklubben får mange flere medlemmer slik at man klarer å betale for vedlikeholdet av banen og eventuelle bygninger tilknyttet banen.

Instruktører

I likhet med de fleste sporter så må man faktisk trene golf for å kunne bli flink i golf. Man kan lese seg til teorien, men små detaljer i hvordan man står eller hvordan man beveger kroppen kan gjøre store utslag så du ikke får det utfallet du forventer. Derfor er det helt nødvendig å få hjelp av instruktører. Disse har gjerne være profesjonelle eller de har jobbet sammen med profesjonelle golfere. Dermed er det enklere for dem å vise deg nøyaktig hva du skal gjøre for å få den rette kraften bak slagene. Da kan du sørge for at ballen havner akkurat der du vil, i alle fall stort sett. Det blir også enklere å komme seg ut av sandfeller og slå deg ut av skogområder. Med denne kunnskapen så blir det enda morsommere å spille golf og man blir mer motivert for å gå ut på golfbanen.