Golfballen

En golfspiller klarer seg ikke uten utstyret sitt. Noe utstyr er viktigere enn annet, men det meste utstyret som benyttes er nødvending. Ta for eksempel golf ballen – den kan ikke en golfer klare seg uten f.eks. Men hva vet du om en golfball? Annet at den er forholdsvis liten og rund!

Golfballen

Ballen i golf må være med for å kunne utføre spillet. Og denne ballen er nøyaktig beskrevet i golfens reglement hvordan den skal være. Men det er plass til små ulikheter. Størrelsen på ballen kan variere noe, men diameteren skal være minimum 42,67 mm og den skal ikke veie mer enn 45,93 gram. På ballens overflate finnes det som oftest 300-500 fordypninger eller “dimples” (der 336 er det mest vanlige) i spesielle mønstre, som skal gi ballen bedre aerodynamiske egenskaper. Fordypningene skal gjøre så ballen spinner mye eller lite – alt ettersom det er mange eller få slike «dimples». En ball uten slike fordypninger går vesentlig kortere enn en ball med fordypninger.

Golfballen er også bygd opp med lag på lag utenpå en hard grunnkjerne. Dette for at ballen skal bli så mye som mulig med flest mulig lag på hverandre. Jo færre slike lag ballen har jo hardere blir ballen og jo lengre er det mulig å slå den. Myke baller blir foretrukket ved innspill til greener. Jo mer ballen spinner jo raskere stopper den på en green på grunn av det backspinn som da er i ballen.

En golfball kan også bestå av flere “lag” (“layers”), dvs. en hard kjerne, med ytterligere flere lag utenfor. Hensikten med dette er at med jo flere lag i ballen, jo “mykere” føles ballen ved kontakt med kølle. Valg av ball er opp til hver enkelt spiller, men det er en kjentsak at en hard ball går lenger og får mindre spinn, enn en myk ball som går noe kortere. Jo mykere golfballen er, jo mer spinn kan man få på ballen, noe som er ønskelig ved spesielt innspill på greener hvor man gjerne ønsker “stopp” i ballen, som vil si at ballen stopper på kortere avstand grunnet “backspinn” i ballen.

Historie

Selvfølgelig har golfballen utviklet seg fra den første gang laget baller som liknet på en golfball. De første kjente kom allerede tidlig på 1600 tallet og var laget av kuskinn som ble stoppet ut med gåsefjær og forseglet med et lag maling. Dette var standarden i flere hundre år siden ballen hadde forholdsvis gode «flyegenskaper».

Så midt på 1800 tallet ble det oppfunnet en ny ball som var bedre aerodynamisk, Den ble laget av guttaperka og var også billigere å produsere enn den forrige kuskinnsballen. Denne ballen tok over markedet helt meget raskt.

Så over på 1900 tallet kom det flere varianter av golfballer. Det ble testet ut flere varianter før det kom frem den ballen som selges mest i dag. Produsent Titleist med ballene Pro V1 og ProV1x som er de som blir mest brukt i dag. Men det finnes flere andre varianter å velge mellom i dag. Og før de kom frem til dagens utgave testet de baller med både massive kjerne eller væskefylt kjerne, med gummi lag eller med syntetisk materiale, eller med hardt ytterskall.

Lang vei for å komme frem til dagens resultat med andre ord.