Litt mer om golf del 2

I forrige artikkel kom jeg litt av sted for å prøve å forklare litt om den grunnleggende golfen og hva som trengs av utstyr og kunnskap for å spille golf. Dette er ingen treningsartikkel eller noe i den retningen, kun et forsøk på å beskrive litt grunnleggende om sporten som bare har blitt mer og mer en folkesport de siste tiårene.

Utstyr

Jeg skrev litt om det grunnleggende utstyret, men det var selvfølgelig noen detaljer jeg glemte siden jeg ikke er noen golf proff.

Alle køllene må eller bør jo samles i en golf bag. Det gjør det mye enklere å holde oversikten når de forskjellige køllene skal velges underveis i spillets gang.

En bag til å trille bag’en på kan også være kjekt å ha. Ikke bare er det forholdsvis langt å gå en runde på golfbanen, men bag’en kan bli tung dersom du bringer med fullt sett med 14 køller. Og det er jo alltid noe annet småtteri som samles i en slik bag og gir enda litt vekt. Peg’er til utslag må jo være med, ballene, ja det er mye småtterier som samles.

Golf banen

Banene er som oftest en på 9 eller 18 hull. Skulle en bane bli omtalt med hull 19, så er det som oftest klubb huset eller puben som besøkes etter spillet.

På veien fra du slår ut ballen til du er fremme og putter ballen i hullet, skal du gjennom en fairway – kortklippet og fint gress hvor ballen går lett fremover, event om du er utenfor idealsporet havner du i roughen hvor gresset er uklippet og vanskelig å spille ballen fremover. Fremme på greenen er gresset spesialklippet og helt perfekt frem til hullet og ballen trillet meget lett fremover.

Underveis fra utslags plass til hullet på greenen kan du også møte på bunkere eller vann hindre som gjør alt vanskeligere. Vel fremme på greenen er hullet merket med et flagg for at du enkelt skal se hullet på lang avstand.

Alle hullene på en bane er forhånds klassifiserte med hvor mange slag man behøver å slå for å oppnå par på det spesielle hullet. En 18 hulls bane består som oftest av fire par 3 hull, ti par 4 hull og fire par 5 hull. Sammenlagt slag rundt en 18 hulls bane er vanligvis cirka 72 slag i par.

Konkurranseformer

Hovedpoenget i golf er selvfølgelig å slå ballen i hullet på så få slag som overhodet mulig. Men det kan være andre interne mindre konkurranser i løpet av en golfrunde igjen også. Dette avtales internt og kan f.eks. være. Lengste utslag, nærmest flagget på et visst antall slag og ja det er bare fantasien hva man kan avtale internt bare det blir gjort på forhånd før spillet selvfølgelig.

Så finnes det forskjellige spilletyper, det finnes forskjellige spillemåter og det finnes forskjellige spilleformer. Alt dette avtaler man på forhånd og du må selv gjøre deg kjent med de variantene som finnes for å være.

Dette var i grove trekk en golfrunde. Men du må selvfølgelig også lære deg alle golfregler på ting som kan skje underveis. Reglene for golf kan du lese her.