Litt om Golf

Selv om Norge er et langstrakt land så er det ikke veldig langt fra den ene til neste golfbane. Golf har nesten blitt en folkesport i Norge og det er bare flere og flere som prøver seg på denne sporten. Det har dukket opp baner i mange kriker og kroker rundt omkring i landet vårt. Golfen har vært olympisk øvelse tidligere, men gjorde comeback som olympisk øvelse under sommer OL 2016. Har du spilt golf tidligere?  Jeg har ikke spilt mye, men jeg skal forsøke å gi en kort innføring i de hovedreglene som en golf spiller trenger å kjenne til. Ikke bare reglene kanskje, men litt om utstyr og litt små snacks rundt sporten.

Golf

Først må du være medlem i Norges Golf forbund – det er et krav de aller fleste banen stiller for å slippe deg til på sine baner. Det finnes noen få unntak men det er svært få igjen av dem.

Du må ha et sett med køller. Her kan du maksimalt medbring 14 køller ut på banen under spillets gang. Grovt sett så trenger du kølle for lange slag – utslag fra starten – tee. Og evnt en kølle til å slå langt med underveis fremover til hullet. Disse to køllene er ofte av tre. Så trenger du en kile kølle eller en wedge på fagspråket – med denne skal du redde ballen din ut fra sand og høyere gress for å komme inn på greenen der hullet du er på jakt etter er.  Så trenger du en spesialkølle til å slå ballen ned i hullet med – denne kalles for en putter. Det var fem køller – i tillegg til disse kan du altså ha ni andre køller med forskjellige vinkler osv for å slå forskjellige typer slag.

Du må selv holde deg med baller og golfballen er en viktig del av utstyret ditt. Reglene for disse ballene er nøye beskrevet i golfreglementet.

Gentleman sport

Golf var jo sett på som en gentleman sport tidligere. Men de siste tiårene har det blitt mer en folkesport. Men det er allikevel litt krav til kles stil og utstyr som sko og hansker.

På golf banen er det ofte tilgang til golfbiler også for å komme seg rundt banen fra hull til hull. EN golfbane kan fort være 6 kilometer så det blir jo en del gåing i løpet av en golfrunde.

Terminologien

Alle slag i en golfrunde har navn –  kjenner du disse navnene? Hvert hull er jo på forhånd satt opp med det som er hullets par. F.eks. et par 4 hull. Da er det «normale» å bruke 4 slag for å få ballen ned i hullet. <Men det skjer jo hele tiden at spillere bruker både mer og mindre antall slag enn det som er satt opp. Her har alle varianter et navn. Kondor, birdie, bogey osv. Her er en liste med golf terminologien for de forskjellige slagene:

−4       Kondor (triple eagle)

−3       Albatross (double eagle)

−2       Eagle (double birdie)

−1       Birdie

Par      Par

+1       Bogey

+2       Dobbelbogey

+3       Trippelbogey

+4       Firedobbelbogey

Dette ble mer enn jeg hadde regnet med dette – jeg får avslutte her og skrive mer i en ny artikkel. Følg med for den kommer også om kun kort tid.