Minigolf i Norge

Norges Minigolf forbund er et lite forbund, men det finnes en del flere anlegg enn de som er registrerte medlemmer i forbundet. Det finnes noen få anlegg som er godkjente for konkurranse spill, men det finnes flere lokale og mindre anlegg rundt omkring i landet. Jeg kommer til å konsentrere meg om Østlandet og Oslo området i første omgang så får jeg se hvor langt jeg kommer etter hvert – for det finnes flere fine anlegg også utenfor hovedstaden og Østlandet.

Oslo området

Hos forbundet er det registrert tre minigolf baner og klubber i Oslo området, men jeg er ganske sikker på at om jeg bare leter litt så finner jeg sikkert flere. De tre som er registrerte er Christiania Minigolf Club, Marienlyst Minigolf Club og Tøyen banegolf Club. Banegolf er bare et annet ord for minigolf.

Jeg tenkte jeg skulle dra på virtuelt besøk til en eller flere av disse klubbene, og jeg tar turen først til Marienlyst. Marienlyst Minigolf park er så mye mer enn bare et sted man spiller minigolf. Men Minigolfen er i sentrum på dette anlegget selv om det er bygd opp for å kunne brukes til flere ting som f.eks. fest og moro. De kan ta selskaper på opp til rundt 100 person på en gang. I tillegg finnes det også sitteplasser med bord til 40 personer på terrassen og cirka 15 personer lysthuset.

Men det er også lagt opp til at all skal kunne spille minigolf på dette anlegget. Anlegget er godt tilpasset handikappede og rullestol brukere. Også barna er tatt hensyn til både i tilgjengelig utstyr og i reglene for bruk av banen.

Av andre aktiviteter som kan gjøres på anlegget låner/leier klubben ut diverse saker. Det finnes to store torgsjakk brett med store brikker. Disse er gratis å benytte for alle som vil spile sjakk i stort format. Men de har også mindre sjakkbrett til utlån og konkurranse brett med klokker til utleie – eller det vil si du betaler kun et depositum som tilbakebetales når du leverer tilbake utstyret.

Det er også en petanquebane ved siden av minigolfen og det finnes flere sett med kuler å spille med. I tillegg et par boccia sett som kan benyttes på plenene rundt omkring i anlegget. Boccia finnes også i myk utgave som dermed kan benyttes innendørs.

Det har selvfølgelig en basketball til utlån til å benyttes på basketballbanen.

Andre baner

I Skjeberg like utenfor Sarpsborg i Østfold finnes det også flere minigolf baner som også disse er godkjente for konkurransespill. I tillegg til tre mini golf baner med 18 hull hver så finnes det et serviceanlegg med kiosk og gatekjøkken, en liten kro du kan sitte ned og slappe av til et enkelt måltid mat, møte eller selskapslokaler, toaletter og dusjer og en badstue. Et enkelt med effektivt anlegg.

På minigolf banene i Skjeberg har det blitt spilt flere både nasjonale og internasjonale konkurranser opp gjennom årene. Partnere i disse konkurransene har vært Norges Mini Golf forbund, det svenske forbundet for minigolf og Sandefjord minigolf klubb – som er den siste klubben registrert som medlemmer i forbundet som jeg ikke har nevnt enda.